Aida Zodie

Aida Zodie are 33 de ani, este psiholog şi practică duatlonul şi triatlonul de 3-4 ani.

La a doua ediţie a Pegas Duatlon Buftea, din 18 aprilie 2015, Aida a urcat pe prima treaptă a podiumului cu timpul de 1:24:14, cu 5 minute în faţa următoarei clasate.

Pegas: Aida, al câtelea duatlon a fost acesta?

Aida: Sincer, nu le-am numărat, s-or fi adunat vreo 7. Îmi amintesc de primul duatlon, cu o bicicletă împrumutată de la un prieten, mare de mine; era prima dată când mergeam la munte cu bicla, e vorba de Duatlonul Cetatea Braşovului, în 2011.

Pegas: Urmezi vreun program de antrenament? Cât de des alergi şi mergi cu bicicleta? Te-ai antrenat specific pentru acest concurs?

Aida: Nu urmez un program, alerg când apuc, prin parc. Mai merg la munte în week-end-uri, iar cu bicicleta merg prin oraş ca mijloc de transport. Aaa, şi am facut o tură de MTB din Braşov până în Poiană acum o săptămână.

11139430_10153784375213662_7977113924541992142_n

Pegas: Cum se împacă sportul cu munca în cazul tău?

Aida: Se împacă bine, că am programul destul de flexibil, dar mai mult în week-end-uri mă ocup cu sportul sau cu muntele. În rest, mai dau câte o alergare-două pe săptămână prin parc.

Pegas: Crezi că duatlonul este un sport cu mult mai diferit sau mai complicat decât alergarea sau ciclismul, privite individual?

Aida: Nu cred că e mai complicat, dar se simte diferit efortul depus la una dintre probe în comparaţie cu ambele succesiv. Totuşi, mie îmi place mai mult duatlonul deoarece anumiţi muşchi mai iau o pauză în timp ce lucrează ceilalţi. Şi cred că uzează mai puţin corpul decât alergarea de cursă lungă pe care o cam evit.

Pegas: Numărul fetelor şi femeilor care practică dualonul şi triatlonul este în continuă creştere. Ce crezi că le atrage pe acestea? Ce te-a atras pe tine?

Aida: Pe mine m-a atras complexitatea, îi admiram foarte mult pe cei care făceau triatlon în timp ce eu doar alergam. Ştiind că nu e cel mai uşor lucru nici alergarea dacă te străduieşti puţin să o faci mai tare, mi se părea aproape imposibil să faci toate trei probele la triatlon: înot, bicicletă, alergare. E drept că nici nu ştiam să înot corect atunci. Cred că am vrut să accept provocarea cu mine însămi şi să-mi dovedesc că pot depăşi o barieră mentală. Aşa că pe parcurs am depăşit mai multe mici bariere: mersul pe bicicletă pe off-road, pe munte chiar, respiraţia în timpul înotului, renunţarea la cleştişorul de nas, achiziţionarea de echipament… iar bicicletele nu-s chiar ieftine: întâi MTB, apoi cursieră, acum se pare că e nevoie şi de un neopren, noroc cu voucherul de la Sailfish câştigat la Duatlonul Buftea J.

Pegas: Ţi-ai stabilit un obiectiv anume anul acesta? Care este următorul concurs la care vei participa?

Aida: Nu am un obiectiv clar, doar să particip la concursuri şi să mă simt bine; în general le aleg pe cele cu traseu frumos şi la care pot ajunge cu uşurinţă din Bucureşti. Mă gândesc şi la costurile implicate: transport, cazare, taxă. Dar sunt destul de multe pe listă. Următorul este duminica ce vine: Road Grand Pink, un concurs de ciclism de şosea doar pentru fete. Mi-a placut mult ideea lui (este prima ediţie şi primul concurs doar pentru sexul frumos), căci fetele participă în număr mult mai mic la concursuri decât băieţii, aşa că încurajarea şi promovarea evenimentelor dedicate lor este binevenită.

Pegas: Anul trecut ai participat la Buftea şi la triatlonul din iunie, la proba olimpică. Te-ai clasat atunci pe locul 6 la general şi 2 la categoria de vârstă, cu timpul de 2:39:18. Anul acesta ce planuri ai?

Aida: Anul trecut chiar nu-mi planificasem să particip la acel triatlon, a fost o decizie luată cu o zi înainte, iar înscrierea am facut-o în ultimul moment. Dar m-am bucurat foarte mult că am participat, a fost frumos, aşa că am decis să revin. Cum spuneam, nu prea-mi fac planuri, nu sunt sportivă profesionistă, sunt amatoare şi particip la concursuri de plăcere, să trag puţin de mine şi să mă bucur de evenimente atat de frumos organizate, de socializarea dinainte şi după, de soarele care ne relaxează apoi, de o baie de revenire uneori. Şi dacă urc şi pe podium e clar că şi acela e un moment plăcut în care ai sentimentul că efortul depus primeşte o răsplată.

Pegas: Te-ai gândit să faci pasul către probele de extremă anduranţă, precum Halfironman sau chiar Ironman. Îmi imaginez că e inevitabil să nu te fi gândit. Întrebarea este de fapt, când ţi-ai propus să participi la primul concurs pe distanţa Halfironman?

Aida: Gândul a fost doar cu uimire văzându-i pe alţii că fac asta. Însă mi se pare că-mi depaşeşte chiar şi imaginaţia căci, cum spuneam, nu-mi place să întind prea mult coarda. Maximul este proba olimpică la care vreau să particip deocamdată şi cel mai probabil voi rămâne aici.

Pegas: Îţi mulţumim pentru timpul acordat şi te aşteptăm pe 13 iunie 2015 la Pegas Triatlon Buftea.

Aida: Si eu vă mulţumesc, în special pentru că ne puneţi la dispoziţie ocazia de a participa la evenimente sportive foarte frumoase şi că depuneţi un efort atât de mare pentru a ne simţi noi, sportivii, cât mai bine!

Parteneri