Ciprian Bălănescu

Ciprian Bălănescu este multiplu campion național la duatlon și triatlon, sportivul care 10 ani la rând a câștigat toate titlurile posibile în competițiile interne.
Proaspăt întors din etapa de Cupă Europeană de Duatlon de la Horst, Olanda, a fost de acord să ne dezvăluie din experiența trăită și să ne împărtășească câteva din secretele pregătirii unui concurs de duatlon.

interviu_cipiran

Pegas: – Ciprian, te-ai clasat pe locul 7 în Olanda, la 19 secunde de primul loc. Ce înseamnă locul 7 pentru tine, care ești obișnuit să fii cel puțin pe podium, dacă nu pe primul loc?

Ciprian: – Locul 7 înseamnă mai puțin pentru mine decât poate însemna pentru cei care sunt obișnuiți cu mine pe prima treaptă a podiumului. A fost o competiție la un nivel înalt. Am luat startul 24 de sportivi și toți foarte bine pregătiți. Mult mai important este că m-au despărțit numai 19 secunde de locul unu, ceea ce înseamnă ca sunt la același nivel cu sportivii de top din Europa. Nu în ultimul rând trebuie reținut că este cel mai bun rezultat obținut vreodată de un sportiv român într-o competiție de profil.

Pegas: – Cum ai descrie în câteva cuvinte cursa?

Ciprian: – S-a plecat foarte tare de la start și am reuşit să mă menţin în plutonul fruntaş. Am avut un schimb foarte bun şi din prima tranziţie am ieşit al doilea. La bicicletă s-a desprins unul din olandezi, dar am rămas cu plutonul, şi am reuşit să îmi menţin poziţia. Şi a două tranziţie a mers bine, iar la ultima alergare eram pe locul 3, până cu 1 km înainte de finish și chiar dacă am menținut ritmul, am fost depăşit de patru sportivi.

Pegas: – Care probă ţi s-a părut mai grea? La care ai tras mai tare?

Ciprian: – La toate. Dar cu siguranţă la alergare consumul de energie a fost cel mai mare.

Pegas: – Prima sau a două alergare?

Ciprian: – Ambele.

Pegas: – Spuneai că te-ai menţinut în primii trei până aproape de final. Ce s-a întâmplat de ai ratat podiumul?

Ciprian: – Din ţară gazdă, participând mai mulţi sportivi, aceştia au fost cumva favorizaţi. Fiind mai mulţi, o echipa, au atacat cu rândul, fapt ce a condus la erodarea poate prematură a celor care nu aveam echipă. Poate tocmai pentru că am fost prea combativ şi am răspuns atacurilor venite la proba de bicicletă, am pierdut câteva secunde pe finalul alergării. Ar putea fi aceasta o explicaţie.

Pegas: – Ai fi putut să fii mai bun pe 12 aprilie, să fii mai aproape de podium?

Ciprian: – Sezonul acesta sunt la fel de pregătit din punct de vedere fizic ca sportivii cu care am concurat, ceea ce s-a văzut și probabil că îmi lipsesc concursurile de acest nivel şi experienţa în gestionarea unei curse împotriva unor sportivi de top.

Pegas: – Anul trecut ai câştigat detaşat Duatlonul de la Buftea, iar acum vii la mai puţin de o săptămâna distanţă după o cursa care te-a solicitat. Eşti obosit pentru Buftea?

Ciprian: – Mă aştept la concurenţă serioasă la Buftea. În 2014 au fost câteva ştafete care au tras foarte bine şi m-au motivat să nu mă culc pe-o ureche și totuși, a fost o cursa câştigată lejer.

Pegas: – Ţi se pare corect ca ştafetele să ia startul în același timp cu sportivii de la individual?

Ciprian: – Din punctul meu de vedere, în competiţiile interne, participarea laolaltă cu ştafetele mă ajută să trag mai tare. La un nivel mai ridicat al concurenţei, ar fi de preferat starturi separate.

Pegas: – Revenind la Duatlonul de la Buftea, cum pregăteşti această cursa şi ce îi sfătuieşti pe cei mai puţin experimentaţi decât tine?

Ciprian: – Odihna este un element important înaintea unei curse, iar timpul este prea scurt până sâmbătă ca antrenamentul să mai poată avea un efect. Foarte importantă este pregătirea cursei, recunoaşterea traseului, pregătirea echipamentului şi a bicicletei din timp.

Pegas: – Câte ore dorimi înaintea unei curse?

Ciprian: – Cel puţin 8 ore. Mă trezesc cel mai târziu la 6-7, în funcţie de ora de start, dar de așa natură încât să mai pot verifică o dată echipamentul.

Pegas: – Ce mănânci în dimineaţă cursei?

Ciprian: – De obicei un bol de cereale cu iaurt şi miere cu câteva ore înaintea startului, iar aproape de start, o banană.

Pegas: – După Duatlonul de la Buftea care este următorul tău obiectiv?

Ciprian: – La o săptămâna după Buftea voi participa la Campionatul European de Duatlon din Alcobendas, Spania.

Pegas: – Nu e timpul prea scurt? Nu eşti obosit? Ai timp să te refaci? Tu nu faci febră musculară?

Ciprian: – Voi avea timp să ajung într-o formă fizică mai bună. Sunt în continuă creştere. Pe 25 aprilie ar trebui să mă apropii de vârful de formă. Fac febra musculară foarte rar, uneori când trec de la perioada de volum la cea de intensitate.

Pegas: – Ciprian, eşti triatlonistul cel mai titrat din România şi poate că nu greşesc dacă spun că eşti locomotiva care a tras şi promovat totodată acest sport. Cum vezi viitorul triatlonului şi duatlonului din România?

Ciprian: – Avem o federaţie tânăra și preocupată de creşterea nivelului acestui sport. Am încredere că nu va trece mult timp până când sportivii români vor concura la acelaşi nivel cu cei din străinătate. Deja în Federaţia Română de Triatlon se întâmplă lucruri minunate, mai ales în ultimul timp, şi aş aminti numai preocuparea Federaţiei de a promova sportivii români la Jocurile Europene de la Baku, Azerbaijan.

Pegas: – Îţi ţinem pumnii Ciprian, îţi dorim concurenţă acerbă la Duatlonul de la Buftea, multă concentrare la Europenele de Duatlon din Spania şi, de ce nu, mult succes şi la Jocurile Europene din Azerbaijan!

Parteneri