,,Generatia sportivilor de voie”. Mugur Fratila, concurent Pegas Duatlon Buftea: Sportul mi-a fost colac de salvare

Mugur Fratila (49 de ani), de profesie maseur si antrenor de triatlon, este unul dintre obisnuitii competitiilor de tip triatlon organizate in Bucuresti si in imprejurimi. Ca un adevarat veteran al sportivilor de voie, el concureaza de placere deoarece ,,sportul nu trebuie sa inlocuiasca psihologul”.

Originar din Mangalia, Mugur locuieste in Bucuresti de 14 ani. Spune ca a fost un copil-problema din cauza anturajului cu care a crescut.

Cu toate acestea, a reusit sa devina vicecampion national de doua ori la lupte libere, a facut si hipism, insa nu a urcat la un alt nivel tot din cauza amicitiilor nepotrivite. ,,Pornisem bine, calatoream in tari straine, mergeam in cantonament, dar eram mediocru, imi ardea de anturaj. Totusi, chiar daca nu am facut performanta, nu am cum sa nu fiu recunoscator sportului ca mi-a fost colac de salvare in viata”, recunoaste Fratila.

„Ambasador de imagine” pentru ca motiva corporatistii in ale sportului

Daca stai la o cafea cu Mugur, afli in mai putin de cinci minute ca l-a prins Revolutia in armata, apoi ca a fost strungar la IMGB, dar si elev al scolii de cascadori a TNB, patron de firma de piese auto, corporatist, precum si ambasador de imagine. Poate datorita unui asa CV, antrenorul de azi nu se poate limita doar la a participa la competitiile sportive.

Este prietenul nedespartit al organizatorilor, ajuta la amenajarea podiumului, la intretinerea atmosferei si la incurajarea micilor concurenti. „I-am invatat sport pana si pe patronii firmei la care lucram ca consilier gestiune patrimoniu”, rade maseurul. El adauga ca asa a ajuns si ,,ambasador de imagine” al firmei respective, asta insemnand ca motiva si antrena atat patronii, cat si angajatii sa faca sport.

La prima incercare si-a propus sa nu se opreasca din alergat

Dupa dezamagirea traita ca patron, Mugur nu-si gasea drumul. Nu-i placea intocmai cine devenise. ,,Vroiam sa ma las de fumat, nu stiam cum, dar stiam sigur ca vreau sa am o viata echilibrata, sanatoasa. Atunci, mi-a spus un prieten Si mi-a placut. Prima cursa a fost un semimaraton, la Tusnad, in 2009. Tot ce mi-am propus atunci a fost sa nu ma opresc din alergat. A fost foarte greu, dar am reusit sa ajung la finish in doua ore si 32 de minute”, povesteste mangaliotul.

Mugur Fratila a ajuns sa aleaga competitiile la care participa tocmai pentru ca nu urmareste in mod special podiumul. Astfel ca prefera competitiile organizate de Asociatia Pegas Triatlon Club si pentru ca a fost membru fondator. Inainte de urmatorul eveniment la care va participa alaturi de sotia lui la stafeta, Pegas Duatlon Buftea, ce va avea loc pe 28 aprilie, Mugur se antreneaza zilnic, insa doar dimineata. „Atunci am cea mai multa energie si pot schimba ciclurile de antrenament alergare-inot-ciclism”, explica sportivul. El adauga ca i-ar sfatui pe multi sa renunte la alergat seara si sa aleaga diminetile.

„Daca stai pe canapea, iti simti varsta. Asa ca iesi la miscare!”

Sportul de masa este practicat de oameni maturi, crede Mugur Fratila. „Este vorba despre oameni care refuza sa imbatraneasca. Si eu m-am intrebat de ce fac asta, de ce nu ma uit la televizor ca majoritatea. Pentru ca, daca as sta pe canapea, mi-as simti varsta. Nu vreau sa-mi recunosc varsta”, marturiseste el. Cu aceeasi sinceritate, conchide ca sportul nu tine loc de psiholog: „Este foarte riscant. Poti ajunge sa nu mai ai viata, sa devii dependent si sa vanezi trofee. Mai bine mergi la psiholog si faci si sport. De voie. Nu, de nevoie”.

Parteneri